fbpx
Content creatieOnline marketing

Algoritme: wat is het en hoe kun je het beïnvloeden?

By 10 november 2020 november 19th, 2020 No Comments

Wist je dat je Instagram posts gemiddeld bij slechts 10 procent van je volgers terecht komen? Dit heeft te maken met het algoritme van Instagram. En hoewel je het algoritme niet compleet kunt beïnvloeden, zijn er wel manieren om ervoor te zorgen dat jouw post bij je volgers in de feed terecht komt. Benieuwd hoe? Lees snel verder!

algoritme

Algoritme betekenis

In 2016 werd de chronologische feed op Instagram vervangen door een algoritme. Door middel van dit algoritme wordt je feed beter opgebouwd op basis van jouw persoonlijke interesses. Op basis van je gedrag op Instagram wordt zo een unieke tijdlijn gevormd. Maar wat is een algoritme precies? Het woord roept bij veel mensen vraagtekens op. En dat vinden wij niet zo gek, want het is best ingewikkeld. Makkelijk gezegd is een algoritme een set instructies voor het bereiken van een doel. Binnen een algoritme wordt informatie verwerkt en naar de best mogelijke oplossing voor een probleem gezocht.

Algoritme beïnvloeden

Je kunt dit algoritme niet compleet beïnvloeden in je eentje, maar er zijn wel verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat jouw post zoveel mogelijk tevoorschijn komt in de feed van je volgers:

  • Interesses: wat vond je eerder interessant op basis van jouw Instagram gebruik?
  • Relatie: wat is je relatie tot een gebruiker? Posts van mensen waar je veel interactie mee hebt (likes, reacties, deelacties) krijgen in je tijdlijn ook meer aandacht;
  • Nieuwheid: hoe actueel is je post? Een nieuwe post krijgt voorrang op een post van een paar dagen oud;
  • Frequentie: hoe vaak open je de Instagram app? Instagram wilt dat je bij ieder bezoek steeds andere relevante posts te zien krijgt;
  • Volgen: hoeveel mensen volg je? Volgen jouw volgers veel anderen, dan is de kans kleiner dat ze jouw bericht te zien krijgen;
  • Gebruik: hoeveel tijd breng je door op de app?

Wil jij je social media beheer uitbesteden?

Kunstmatige intelligentie

Door middel van kunstmatige intelligentie bepaalt Instagram welke content bovenin jouw overzicht komt te staan. Dit geldt dus ook voor jouw volgers. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk relevante content te plaatsen en regelmatig te posten. Daarnaast is zelf actief zijn op Instagram ook belangrijk. Niet alleen het liken en reageren op andere posts, maar ook het reageren op gebruikers die op jouw posts reageren.

Dikke tip! Timing is naast bovenstaande factoren een belangrijke factor in het algoritme. Het is dan ook belangrijk dat je op zoek gaat naar de beste momenten om jouw berichten te posten.

Laat een bericht achter