Quantcast

Verkopen via Amazon

Sinds dit jaar is Amazon officieel in Nederland gelanceerd. Je kunt nu dus ook je producten verkopen via Amazon. Voor de één wordt het misschien gezien als een bedreiging, maar voor de ander liggen er kansen. Ben je benieuwd naar wat de komst van Amazon voor jou als webshop kan betekenen? Lees dan snel verder!

Wat is Amazon en kan ik mijn producten verkopen op Amazon?

Mocht je bekend zijn in de wereld van de e-commerce, dan heb je vast al eens eerder gehoord van Amazon. Het bedrijf is opgericht in 1994 en begon als een online boekhandel. Inmiddels is Amazon een van de grootste e-commerce bedrijven ter wereld! Dit maakt de naam wel heel toepasselijk, want het bedrijf is vernoemd naar de grootste rivier ter wereld (de Amazone). Er zijn tegenwoordig zelfs al zo’n 400 miljoen verschillende producten op Amazon te vinden! Mocht je Amazon niet kennen, dan kun je het vergelijken met Bol.com: een grote online marketplace waarop naast eigen producten, honderdduizenden producten van allerlei externe partijen worden aangeboden. Je kunt je producten vanaf nu dus ook verkopen op Amazon!

Amazon naar Nederland

In maart 2020 werd Amazon dan eindelijk in Nederland gelanceerd. Van kinderspeelgoed tot laptops en van keukenapparatuur tot sportkleding: je kunt het je zo gek nog niet bedenken of je kunt het krijgen op Amazon. Wat Amazon onderscheidt van concurrenten is dat zij extreem goed zijn in het analyseren van wat consumenten willen kopen door het gebruik van data. Kopers krijgen direct een persoonlijke aanbieding, waardoor zij sneller tot een aankoop zullen overgaan. Maar wat betekent deze komst voor jou als Nederlandse webshop?

Amazon zakelijk verkopen

Zo’n enorme online speler als Amazon heeft hoe dan ook invloed op de prijzen en marges van veel verschillende producten. Zij bieden veel producten namelijk voor een relatief lage prijs aan. De gezellige winkel om de hoek kan vaak onmogelijk voor dezelfde lage prijs een product aanbieden als via Amazon; dit is voor een kleine fysieke winkel gewoon niet rendabel. Maar voor jou als Nederlandse webshop hoeft dit niet persé negatief te zijn. Grote Nederlandse webshops zoals Bol en Coolblue die al een tijdje verworven zijn in de Nederlandse markt hebben vaak al een voorsprong in klantloyaliteit, de gunfactor en onderscheidend vermogen. Voor de kleinere webshops kan Amazon de boel wel behoorlijk opschudden.

Unieke producten verkopen op Amazon

Verkoop je unieke producten die niet zomaar overal te verkrijgen zijn? Dan hoef je je niet zo’n zorgen te maken. Je kunt er zelfs voor kiezen om jouw producten via Amazon te gaan verkopen met als doel dat jouw verkopen gaan stijgen. Verkoop je producten die overal te verkrijgen zijn? Dan is het belangrijk om te blijven bedenken hoe je uniek kunt zijn met jouw product of dienst en om te blijven werken aan jouw klantrelaties.

Pittig-Bakkie-Online-Marketing

Verkopen via Amazon Nederland

Om je te helpen in je overweging of het verkopen via Amazon kansen kan bieden, hebben we een aantal belangrijke voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet:

Waarom wel verkopen via Amazon?

  • Je kunt op elk moment instappen (en stoppen), waardoor het risico vrij beperkt blijft;
  • Door het grote bereik van Amazon kun je klanten benaderen die normaal gesproken niet zo snel in jouw webshop zouden belanden. Hierdoor wordt je potentiële publiek groter;
  • Verkopen op Amazon kan interessant voor je zijn als je extra omzet wilt genereren met jouw unieke producten of klanten in het buitenland wilt bereiken;
  • Amazon neemt bepaalde stappen in het verkoopproces uit handen, zoals het verpakken en verzenden van de producten en het afhandelen van de retourzendingen, wat de verkoper veel tijd kan schelen.

Waarom niet verkopen via Amazon?

  • Omdat je minder winstmarge overhoudt;
  • Je betaalt een commissie aan Amazon;
  • Je kunt de koop- en gebruikersbeleving waarschijnlijk niet naar hetzelfde niveau tillen als via je eigen webshop of app;
  • Jouw webshop of app is vaak een belangrijke plek voor interactie tussen klant en merk, via Amazon loop je hierdoor wellicht interactie mis.

Verkopen op Amazon: wel of niet doen?

Gezien de voordelen, is het verkopen via Amazon zeker een overweging waard. Maar bedenk je wel van tevoren of het verkopen via een externe marktplaats past bij jouw bedrijf en het doel dat je hebt. Aan de ene kant bieden de voordelen mogelijkheden. Blijf je in ieder geval vooral focussen op het aanbieden van unieke producten en bouw ondertussen aan een goede klantenrelatie, waardoor jouw gunfactor hoog blijft en je met óf zonder Amazon blijft opvallen in de wereld van de e-commerce!

Wil jij verkopen via Amazon? Dan kun je hier jouw eigen Amazon verkoopaccount aanmaken!

Gerelateerde artikelen

Een goed verhaal: De brug tussen klanten en je bedrijf!

Marketing Automation: Efficiëntie op z’n best

Influencer Marketing: Beyond the Hype in 5 stappen

Kennismaken onder het genot van een pittig bakkie.

Plan een bakkie

Zelf een project starten of kennismaken.

Zelf een project starten of gewoonweg benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan even contact met ons op. Kies je favoriete bakkie en maak vrijblijvend kennis met ons team. 

Martien de Jong

Webdesigner en SEO expert

Deze digitale Bob Ross ontwerpt er alle dagen heerlijk op los. Hij brengt jouw ideeën tot leven en legt deze vast in een nieuwe styleguide, een brandbook of ontwerp van je nieuwe website of webshop. Verder helpt hij bedrijven hoger te scoren in Google en bouwt hij mee aan verschillende website en webshop projecten. 

De afgelopen periode heeft Martien de website ontworpen voor Brand New Coffee, de styleguide gemaakt voor Studio22, en de huisstijl ontwikkeld van Influencer Zoekmachine. Hij heeft daarnaast meegebouwd met de website voor Maus IT, Crooked Halo, Brand New Coffee.

Pip

Pip is de sfeer manager op kantoor. Met Pip op kantoor is geen dag hetzelfde. De ene dag slingert ze een knuffel naar je hoofd en de volgende dag kauwt ze de oplaadkabel van je laptop kapot. Ze heeft energie voor tien en zorgt ervoor dat we tijd maken voor een uitgebreide wandeling. Zo blijven we ook op drukke dagen fit en scherp!

Romy van Rossum

Junior designer en marketeer

Romy is onze grootste creatieveling. Of ze nu iets moet schetsen, ontwerpen of animeren ze draait er haar hand niet voor om. Zo brengt ze ideeën van klanten tot leven. Naast het ontwerpen van een logo of een complete huisstijl kun je bij haar ook terecht voor illustraties en animaties die aansluiten bij jouw wensen. Wat ze eigenlijk het leukste vind om te doen? Geen idee, dat moet je haar zelf maar eens vragen 😉.

Devi Jacobs

Website bouwer en trotse code nerd

Code koning Devi brengt ontwerpen tot leven met <html>, .javascript; en {css}. Zo heb je binnen no-time een prachtige nieuwe website, webshop of app. Coderen is niet het enige wat hij graag doet. Heeft hij nog wat tijd over, dan helpt hij je bij het opfrissen van je huisstijl of het ontwerpen van je nieuwe logo.

Devi heeft zich de laatste tijd bezig gehouden met het bouwen van de Brand New Coffee webshop waar ze heerlijke koffie middels abonnementen verkopen en het bouwen van de Influencer Zoekmachine. Hier kunnen influencers en bedrijven elkaar vinden, contact leggen en leuke samenwerkingen aangaan.

Sjoerd de Kleijn

Social strateeg en advertentie tijger

De social strateeg van ons kantoor. Hij zit boordevol creatieve ideeën en schudt in no-time een effectieve social strategie uit zijn mouw voor elk bedrijf. Adverteren, social posts en e-mail marketing. Sjoerd zorgt ervoor dat je bedrijf straalt op Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter.

Sjoerd heeft zijn creativiteit de laatste tijd besteed aan succesvolle campagnes voor Fitnessdelivery, ArizeGrow, Spirited Union, Marjan van Heerde en AAA New Energy Zonnepanelen. Hij kijkt daarbij naar het complete plaatje, waardoor de advertenties, het aanbod en de landingspagina goed op elkaar aansluiten.

Iris Abbas

Social expert en eigenaar

Iris is onze super woman! Zij maakt technische verhalen voor iedereen begrijpelijk, geeft antwoord op al je online marketing vragen en is vaak je eerste aanspreekpunt bij Pittig Bakkie. Ook krijgt Iris energie van het adverteren op socials, e-mail marketing en het ontwerpen van reclame materiaal.

Als je iris vraagt wat ze de afgelopen periode heeft gedaan, is de kans groot dat ze je werk laat zien voor de volgende klanten: Baron Academy, Watts OneFlow, Sanne de Wit, Atama Solar Energy, Anytime Fitness.

Maarten Arts

SEO en SEA expert

Maarten is onze SEO en SEA expert. Hij weet alles van de grootste zoekmachine ter wereld en hoe jij die kunt inzetten voor je business. Met zijn internetgekkie imitaties, zorgt hij elke dag voor wat extra sfeer. Het bouwen van websites en inrichten van een succesvolle e-mail funnel kun je daarnaast ook met een gerust hart aan hem overlaten.

De laatste periode heeft hij werk gedaan voor Building Healthy Bodies, Local Touch Travel, Brand New Coffee, Mignon van de Bunt, Interieurwijfie.

Vivianne Maas

Office manager en designer

De energieke duizenpoot van ons kantoor. Vivianne is net een duracell konijntje, op werk hebben we nog niet gemerkt dat ze op gaat. Elke dag barst ze van de energie en zorgt ze ervoor dat alles op rolletjes loopt. Ze heeft de touwtjes stevig en handen en zorgt ervoor dat iedereen zijn werk op tijd klaar heeft. Naast al het regelwerk vind deze creatieveling het ook heerlijk om te ontwerpen.