fbpx
E-commerce

Verkopen via Amazon

By 20 oktober 2020 november 19th, 2020 No Comments

Sinds dit jaar is Amazon officieel in Nederland gelanceerd. Je kunt nu dus ook je producten verkopen via Amazon. Voor de één wordt het misschien gezien als een bedreiging, maar voor de ander liggen er kansen. Ben je benieuwd naar wat de komst van Amazon voor jou als webshop kan betekenen? Lees dan snel verder!

Wat is Amazon en kan ik mijn producten verkopen op Amazon?

Mocht je bekend zijn in de wereld van de e-commerce, dan heb je vast al eens eerder gehoord van Amazon. Het bedrijf is opgericht in 1994 en begon als een online boekhandel. Inmiddels is Amazon een van de grootste e-commerce bedrijven ter wereld! Dit maakt de naam wel heel toepasselijk, want het bedrijf is vernoemd naar de grootste rivier ter wereld (de Amazone). Er zijn tegenwoordig zelfs al zo’n 400 miljoen verschillende producten op Amazon te vinden! Mocht je Amazon niet kennen, dan kun je het vergelijken met Bol.com: een grote online marketplace waarop naast eigen producten, honderdduizenden producten van allerlei externe partijen worden aangeboden. Je kunt je producten vanaf nu dus ook verkopen op Amazon!

Amazon naar Nederland

In maart 2020 werd Amazon dan eindelijk in Nederland gelanceerd. Van kinderspeelgoed tot laptops en van keukenapparatuur tot sportkleding: je kunt het je zo gek nog niet bedenken of je kunt het krijgen op Amazon. Wat Amazon onderscheidt van concurrenten is dat zij extreem goed zijn in het analyseren van wat consumenten willen kopen door het gebruik van data. Kopers krijgen direct een persoonlijke aanbieding, waardoor zij sneller tot een aankoop zullen overgaan. Maar wat betekent deze komst voor jou als Nederlandse webshop?

Amazon zakelijk verkopen

Zo’n enorme online speler als Amazon heeft hoe dan ook invloed op de prijzen en marges van veel verschillende producten. Zij bieden veel producten namelijk voor een relatief lage prijs aan. De gezellige winkel om de hoek kan vaak onmogelijk voor dezelfde lage prijs een product aanbieden als via Amazon; dit is voor een kleine fysieke winkel gewoon niet rendabel. Maar voor jou als Nederlandse webshop hoeft dit niet persé negatief te zijn. Grote Nederlandse webshops zoals Bol en Coolblue die al een tijdje verworven zijn in de Nederlandse markt hebben vaak al een voorsprong in klantloyaliteit, de gunfactor en onderscheidend vermogen. Voor de kleinere webshops kan Amazon de boel wel behoorlijk opschudden.

Unieke producten verkopen op Amazon

Verkoop je unieke producten die niet zomaar overal te verkrijgen zijn? Dan hoef je je niet zo’n zorgen te maken. Je kunt er zelfs voor kiezen om jouw producten via Amazon te gaan verkopen met als doel dat jouw verkopen gaan stijgen. Verkoop je producten die overal te verkrijgen zijn? Dan is het belangrijk om te blijven bedenken hoe je uniek kunt zijn met jouw product of dienst en om te blijven werken aan jouw klantrelaties.

Wil je weten op welke manieren je meer kan verkopen via je eigen website?

Reclamebureau-Nijmegen

Verkopen via Amazon Nederland

Om je te helpen in je overweging of het verkopen via Amazon kansen kan bieden, hebben we een aantal belangrijke voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet:

Waarom wel verkopen via Amazon?

  • Je kunt op elk moment instappen (en stoppen), waardoor het risico vrij beperkt blijft;
  • Door het grote bereik van Amazon kun je klanten benaderen die normaal gesproken niet zo snel in jouw webshop zouden belanden. Hierdoor wordt je potentiële publiek groter;
  • Verkopen op Amazon kan interessant voor je zijn als je extra omzet wilt genereren met jouw unieke producten of klanten in het buitenland wilt bereiken;
  • Amazon neemt bepaalde stappen in het verkoopproces uit handen, zoals het verpakken en verzenden van de producten en het afhandelen van de retourzendingen, wat de verkoper veel tijd kan schelen.

Waarom niet verkopen via Amazon?

  • Omdat je minder winstmarge overhoudt;
  • Je betaalt een commissie aan Amazon;
  • Je kunt de koop- en gebruikersbeleving waarschijnlijk niet naar hetzelfde niveau tillen als via je eigen webshop of app;
  • Jouw webshop of app is vaak een belangrijke plek voor interactie tussen klant en merk, via Amazon loop je hierdoor wellicht interactie mis.

Verkopen op Amazon: wel of niet doen?

Gezien de voordelen, is het verkopen via Amazon zeker een overweging waard. Maar bedenk je wel van tevoren of het verkopen via een externe marktplaats past bij jouw bedrijf en het doel dat je hebt. Aan de ene kant bieden de voordelen mogelijkheden. Blijf je in ieder geval vooral focussen op het aanbieden van unieke producten en bouw ondertussen aan een goede klantenrelatie, waardoor jouw gunfactor hoog blijft en je met óf zonder Amazon blijft opvallen in de wereld van de e-commerce!

Wil jij verkopen via Amazon? Dan kun je hier jouw eigen Amazon verkoopaccount aanmaken!

Laat een bericht achter